Keresés
  • Judit Huszka

Merre tart az arany ára?

Az arany árfolyama 1.550-1560 dollár környékén mozog jelenleg, közelítve a közel hét éves 1580 dolláros csúcskoz. Vajon a Donald Trump elleni eljárás vagy a gazdasági kilátások hatnak jobban az arany árának alakulására? A jelenlegi árszint csak alig néhány százalékkal marad el a január eleji több éves csúcstól.

Az elmúlt 1.5 évben az arany ára folyamatosan emelkedik, az utóbbi időszakban kimondottan nagy léptékben. A jelenlegi helyzet hasonlít a 2000-es évekhez, amikor is hasonló elánnal emelkedett az arany árfolyama 10 éven keresztül.

Bár a világban zajló gazdasági és politikai események jelenleg nyugvó pontra tértek, mégsem idéztek elő jelentős aranyár csökkenést az év eleji emelkedést követően. A befektetők továbbra sem hisznek a tartós békülésben, csak átmenetinek tekintik. A magas ár ellenére is az aranyat keresik a befektetők, mint biztonsági menedék.Az arany most is menekülőeszközként működik, mint már a múltban annyiszor, ugyanakkor a nemesfém iránti kereslet erősödése már 2019-ben is megfigyelhető volt, különösen a negatív hozam-környezettel küszködő eurózónabeli befektetők részéről. Emellett több jegybank, köztük a Fed is nagy tömegben vásárolt aranyat az elmúlt hónapokban.

A magyarországi hivatalos inflácós adatok nem tükrözik igazán az emberek által napi szinten tapasztalt pénzromlást. Bár az infláció nem nagyon magas, az emberek érzékenyebben érzik a pénzromlás mértékét, sokan pont emiatt keresik az aranyat, hogy tartalékot képezzenek.

A likviditást figyelembe véve érdemes 5 gr, 10 gr vagy akár 20 gr nagyságú aranytömböket vásárolni és tartalékolni.


https://www.aranybefektetesek.com/aranymegtakaritasi8 megtekintés0 hozzászólás