Keresés
  • Judit Huszka

Magyarország aranytartaléka a tízszeresére nőtt

2018. októberében a Monetáris Tanács döntése értelmében Magyarország a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára, azaz tízszeresére emelte az aranytartalékát. Az ország az aranytartalék szempontjából sereghajtó pozíciójából a középmezőnybe került. Az aranytartalékot rövid távú befektetési és/vagy hosszú távú stabilitási célból tartják az országok jegybankjai.


1986 óta most először vásárolt újra aranyat a Magyar Nemzeti Bank.Az MNB mostani döntésével az aranytartalék 31,5 tonnás állománya 2018 októberére az 1946-os stabilizációs időszakot jellemző szintet érte el.


Magyarországnak különlegesen kiemelt szerepe volt az aranytermelésben, 1250-től mintegy 300 évig mi adtuk az európai aranytermelés öthatodát, a világ termelésének pedig egyhar-madát. Az Anjou-k korában 2500 tonna volt az ország aranytermelése.


A középkorban kincses Magyarországról beszéltek, gazdag országnak tartottak minket.

Az arany történelmi szerepét megőrizve továbbra is az egyik legbiztonságosabb eszköznek tekinthető a világon, ami már normál piaci körülmények között is kifejti stabilitási- és bizalomerősítő funkcióját.


Az arany normál időszakban is bizalomerősítő tulajdonsággal rendelkezik, azaz nemcsak szélsőséges piaci környezetben, a nemzetközi pénzügyi rendszerben történő strukturális változások, vagy mélyebb geopolitikai válságok során tölthet be stabilizációs és védvonal szerepet.


Mindemellett az arany továbbra is az egyik legbiztonságosabb eszköznek tekinthető, ami olyan egyedi tulajdonságokhoz köthető, mint a fizikai nemesfém véges kínálata, amihez hitel- és partnerkockázat sem kapcsolódik, tekintve, hogy az arany nem egy konkrét partnerrel, országgal szembeni követelés.


https://www.aranybefektetesek.com/aranymegtakaritas

5 megtekintés0 hozzászólás