Keresés
  • Judit Huszka

Itt az újabb FED ülés...vág vagy emel?Merre tart az arany?

Frissítve: 2019. szept 13.


A múlt heti 1560$-os arany ár most szintet csúszott, jelenleg 1490$ körül mozog. Az árfolyam esése mögött nem csak a profitjukat realizáló befektetők állhatnak, hanem a túl belelkesedett piac is, hiszen igen rövid idő alatt túl gyorsan emelkedett az árfolyam. Az ilyen jellegű mozgást később korrekció követ. Kérdés az, hogy ez a korrekció mikor következik be és addig is mennyit emelkedhet az arany árfolyama.


Korrekciót kiváltó hatás pl. ha csendesedik és békésebb hangulat van a piacon. Jelenleg enyhült az USA-Kína kommunikáció, a világgazdasági stressz faktor csökkent, Hong Kong-ban is csendesedtek a zavargások. Mindez hatással van az arany árára is. Ennek ellenére kicsit vihar előtti csend is van. Ez az enyhülés nem tudja, nem fogja visszafordítani a világgazdaság növekedésének lassulását, vagy megszüntetni az USA és Kína közötti hatalmi harcot illetve az EU-ban meglévő gazdasági, kulturális feszültségeket.


A héten ülésezik az EKB utána pedig majd a FED is. A várakozások szerint mindkét jegybank kamatot fog csökkenteni.


Az elmúlt 3-4 hónap folyamán történt arany ár emelkedése felcsigázta a befektetői piac arany iránti érdeklődését, sőt még szenzációként is hallhatunk arról, hogy ismét jó befektetés lehet az arany.


Az év végéhez közeledve szezonális áremelkedésre számíthatunk, amit az ékszeripari kereslet generál ebben az időszakban. Ezek általános tendenciák és a statisztika is alátámasztja.


A jegybankok, az állami szektor aranyéhsége folyamatos, stabilan vásárolják az aranyat (India, Kína, Oroszország, Kazahsztán, csak néhány példa). Mindez pozitív hozzáállásra, elvárásra ad okot, ami az arany árfolyamának emelkedését illeti.


Aranybefektetések, aranytömb, arany ár
Aranybefektetések, aranytömb, arany ár

4 megtekintés0 hozzászólás