Keresés
  • Judit Huszka

Itt az új Aranyláz!

Aranylázban ég több európai központi bank is.Magyarországhoz hasonlóan - több európai központi bank is hazavitte aranykészletét külföldről. Vajon miért?

Németország, Ausztria, Hollandia és Svájc is így döntött.

Bundesbank 2020-ra az aranykészletének 50 %-át Frankfurtban, 37 %-át New Yorkban, 13 %-át pedig Londonban kívánja tárolni. Az áthelyezés fő célja a lakosság bizalmának növelése volt.

Az Österreichische Nationalbank 280 tonna aranytartalékkal rendelkezik. Az osztrák jegybank azért tárolta külföldön aranytartaléka legnagyobb részét, hogy egy esetleges válság esetén gyorsan tudja azt értékesíteni.

A holland jegybank 2014-ben 122 tonna aranyat helyezett vissza az amszterdami székhelyére.

Ázsia élen jár az aranyfelhalmozásban. Több feltörekvő országában a jegybankok aranytartalékában is jelentős növekedés következett be, ezzel a lépéssel ellenállóbbá kívánták tenni gazdaságaikat a geopolitikai kockázatokkal szemben.

Kína és Oroszország vették a legnagyobb tételeket. Kína aranytartalékai 2000 óta megnégyszereződtek. Ezzel kívánják elérni, hogy az ország tartalékai egyre kevésbé függjenek az amerikai dollártól, ami a világ legfontosabb tartalékvalutája. Így annak esetleges leértékelődése jelentős károkat okozhat. Az aranytartalék növelése egyfajta védőhálót is jelent a jüan számára, emellett erősíti Kína pozícióját a globális pénzügyi piacokon, segíti a jüan nemzetközivé válásának folyamatát is.

Oroszország geopolitikai és stratégiai szempontból döntött az aranyvásárlás mellett. Az orosz jegybank aranytartaléka 2007 óta folyamatosan emelkedik. Oroszország jelenleg a világ hatodik legnagyobb aranytartalékával rendelkezik. 2016-ban – nemzetközi összehasonlításban – az orosz jegybank vásárolta a legtöbb aranyat.

https://www.aranybefektetesek.com/aranymegtakaritasok

13 megtekintés0 hozzászólás