GYAKORI KÉRDÉSEK

„Mit jelent a befektetési arany likviditása?”
A befektetési arany kiemelkedő likviditása, vagyis könnyű értékesíthetősége azért alakult ki, mert stabil és független értékőrzőként a világ bármely pontján szívesen cserélik készpénzre. Aranytartalékát szinte azonnal készpénzre tudja váltani bankokban, illetve Cégünknél.

„Hogyan hat a dollár gyengülése a befektetési aranyra?”
Mindenképpen kedvezően hat a dollár gyengülése az aranyra nézve, ugyanis míg a dollár értéke csökken, addig az aranyé egyre csak növekszik.

„Miért kellene aranyba fektetnem, amikor a folyószámlámon lekötött pénzemre biztos és jó kamatot fizetnek?”
Először is nézzük meg miért érdemes befektetési aranyba fektetni: A fizikai aranyba történő befektetésnek két célja lehet. Az elsődleges a biztonságra törekvés, hogy egy esetleges súlyos gazdasági/pénzügyi válság esetén – mint amilyet az utóbbi időben átéltünk/élünk – az embernek a megtakarításai között legyen vésztartaléka. Másodsorban pedig, amennyiben valaki az arany árának a közép- és hosszú távú emelkedésében bízik, és ezt az emelkedést ki szeretné használni, akkor kiváló lehetőség az időtálló befektetési aranyba történő beruházás.

 

„Miért érdemes a folyószámlán lekötött bankbetéten kívül más befektetéssel is rendelkezni?”
 A 2008 szeptemberében kezdődött igen súlyos gazdasági és pénzpiaci válság megmutatta, hogy még a legfejlettebb és legnagyobb nyugati országok bankrendszere – és így papírpénze – is mennyire sérülékeny. Nem egy ország bankrendszere órákra volt az összeomlástól. A gyors és radikális állami beavatkozások nélkül nem élték volna meg a másnapot.
Egy bankrendszer-szintű összeomlás a „hagyományos” megtakarítások (készpénz, bankbetét, kötvény, részvény) mindegyikét magával rántaná, vagyis likvid megtakarításainkat tulajdonképp elvesztenénk. Ebben az esetben az állami garanciák sem jelentenének semmit. A fizikai arany ilyen esetekre kiváló választás, mivel értéke jellemzően gazdasági és/vagy pénzpiaci válságok esetén szokott emelkedni. Akkor, amikor minden egyéb hagyományos megtakarításunk veszít értékéből. Ha pedig ne adj isten a papírpénzt megint az utcán fogják seperni (1927: Magyar Korona, 1946: Magyar Pengő) akkor a mindennapi kenyerünket is a zsebünkben lévő arany fogja biztosítani. Természetesen lehet a fizikai aranyra befektetésként is tekinteni, és örüljünk is neki, ha még mint befektetés is jól működik és az értéke emelkedik.

„Mennyit érdemes aranyban tartani a megtakarításainkból?”

Senkinek nem javasolt, hogy minden pénzét aranyba tegye. Ha valaki nagyon fél és elhúzódó, elmélyülő válságra számít, akkor megtakarításainak kb. 20-30%-át érdemes fizikai aranyban tartania. Amennyiben valaki optimistán tekint a jövőbe és „csak” egy biztonsági tartalékot szeretne  akkor ez az érték 10% körül mozogjon.

„A gyémánt, mint befektetési lehetőség, tényleg hasonló az aranyhoz?”
Az arany és a gyémánt, mint befektetés csak részben hasonlít egymásra. Mindkettő egyedi értéket képvisel. A gyémánt árát a gyémántbányászattal és értékesítéssel foglalkozó néhány cég mesterségesen tarja fenn - míg az aranyat több iparág is jelentős mennyiségben felhasználja. Egy sokszereplős piacon sokkal hatékonyabb, valós világpiaci folyamatokat tükröző aranyár tud kialakulni. A másik nagy különbség, hogy a gyémánt nem osztható fel tetszés szerint és nem egyenletes minőségű. Minden kő egyedi példány! A nemesfémek tartósságuk és értékállóságuk mellett egységesek, azaz anyagukban egyneműek, homogének, és tetszés szerint feloszthatók. Tetszés szerint alakíthatók, oszthatók, ötvözhetők és összeolvaszthatók. Továbbá, értékük megőrzése nem okoz további költségeket. Az egész világon ismertek és elfogadottak, minőségük pontosan és ellenőrizhető módon meghatározott (a súly és a tisztaság alapján) és mindenütt ugyanolyan értéken fogadják el, amelyet így könnyű meghatározni.

„Certifikáttal” adják az aranyat. Ez pontosan mit jelent?”
Gyakori kérdés, hogy a megvásárolt arany valóban arany-e …A  certifikát– más néven tanúsítvány – hivatalos okmányként kíséri az aranytömböt. Tartalmazza a befektetési aranytömb tisztaságát és súlyát. E tanúsítvány az aranytömb értékesítésekor is nagyban megkönnyíti a folyamatot. Nagyon fontos, hogy csak igazolható, biztos forrásból származó arannyal foglalkozzunk, éppen ezért nálunk minden egyes aranytömbhöz tanúsítvány, azaz certifikát jár. Ez a kisebb tömbök esetében műanyag fóliába van beöntve az aranytömbbel együtt, a nagyobb tömböknél pedig külön papírt jelent.

"Ha vásárolok aranyat és az év végére esetleg felmenne 20-30%-al az ára, akkor hol és hogyan tudnám újra készpénzre váltani?"
A befektetési arany egyik fő jellemzője a hosszú távú értékállóság. Amennyiben értékesíteni szeretné befektetési aranyát, azt a mindenkori napi árfolyam szerint – mely a világpiaci aranyárhoz igazodik – valamennyi kereskedési napon mindig piaci áron (eladási ár) megteheti. Ellátó partnerünk garanciát jelent az arany visszavásárlására a mindenkori napi árfolyam szerint. 

„Hogy képződik az arany ára?”
Az arany világpiaci árát hagyományosan amerikai dollárban (USD) és unciában (31,1 gramm) adják meg. Ma már egyidejűleg euróban és angol fontban is meghatározásra kerül az aranyár a világ aranytőzsdéin. A különböző pénznemek között a mindenkor érvényes váltási árfolyamon kerül az ár átváltásra. Innen kerül átváltásra az ár forintra is, természetesen mindig az éppen érvényes árfolyamon. Tehát az aranyár két kockázati tényezőtől függ. Az arany árváltozásától és a pénznemek egymáshoz viszonyított árfolyam változásától.

"Hogyan tartják nyilván az Aranyszámlát? Hogyan lehet nyomon követni a rendszeres befizetéseket?"

Minden szerződött Ügyfél rendelkezik egy elektronikus nyilvántartó rendszerrel, amihez 0-24 órában az év minden napján korlátlanul hozzáfér. Ez az  E-manager rendszer tárolja az Ügyfél adatait, szerződését, az Arany számlára történő befizetéseit, egyenlegeit és a feltöltött illetve feltöltés alatt álló aranytömbjeit.

„Nem jobbak az érmék?“
Érmék esetében külön meg kell fizetni az érmenyomási költségeket. A befektetőknek az árfolyamhoz a lehető legközelebbi áron tanácsos vásárolniuk, anélkül hogy további felárat fizetnének. Az érméknek jelentős eszmei értéke is van, mely a kiszámíthatóságot rontja.

“Bármikor hozzáférhetek a készletemhez?“
Igen, amennyiben eléri a 5/10/20/50 grammnak megfelelő értéket, az aranyát fizikailag kiszállítjuk, elviheti, vagy tároltathatja. Az 5/10/20/50 gramm alatti mennyiségeket készpénzre válthatja.

„Az aranyár túlságosan magas, hogy beszálljak.“

Mivel az arany árát a kereslet és a kínálat határozza meg, természetes ingadozásoknak van kitéve amiből nyereségre tehet szert. Amennyiben rendszeresen ugyanolyan összegért vesz nemesfémet, gazdaságosan vásárol: Magas árak esetén kisebb mennyiséget vesz, alacsonyabb áraknál pedig nagyobb mennyiséget. Az egyszeri, nagyobb összegért történő vásárlással ellentétben ez oda vezet, hogy Ön középáron vásárol. Ezt legjobban az átlagár hatással lehet kivédeni. Jelentése: átlagos költség hatás. 

Az átlagár hatás feltételez néhány nagyon egyszerű szabályt:

  • Vasfegyelemmel rendszeresen befektetni,

  • Mindig ugyanolyan összeget befektetni,

  • Az adott periódus (hónap, illetve hét) mindig ugyanazon napján befektetni.

Ehhez a befektetési formához a legjobb módszer a folytatólagos fizetési megbízás, ahol mindhárom szabály automatikusan be van tartva. Ezzel a módszerrel az átlagár hatás pozitív eredménye teljes egészében megnyilvánul.

„Vannak tőkebefektetések magasabb hozammal is.“
Az aranyat csak másodlagosan tekintik úgy, mint hozamot célzó befektetést. Az arany elsődlegesen a vásárlóerőt biztosítja, véd az inflációtól és bizonytalan időkben a legnagyobb biztonságot kínálja. Ennek ellenére az ára az elmúlt 100 évben kétszázszorosára emelkedett.

„Mit csináljak, ha a befektetett aranyam ára esik/csökken?“

Egyszerűen nyugodtan dőljön hátra, mivel az Ön megtakarítási programjában most automatikusan több arany kerül megvételre (átlagár hatás). Logikus, hogy akkor kell vásárolni, amikor olcsó.

„Miért vásároljak a lehető legkisebb címletekben?”
Így hamar vehet aranyat az aktuális áron. 

„Mi az eszköz-felhasználási ellenőrzés?”
Egyszerűen kifejezve: van valaki, aki az üzletvezetést felügyeli, hogyan kezeli a Cég az Ön aranyát. Ezen kívül ellenőrzi, hogy az Ön aranyát raktározó hely megfelel-e a feladatnak. És mindez nem egyszeri, hanem folyamatos ellenőrzés – az Ön biztonsága érdekében. Erre a feladatra egy erre szakosodott, független ellenőrző céget alkalmazunk.

„Az Önök cége esetleges csődje esetén mi történik az aranyammal?”
Ha az aranyat kiszállíttatta, akkor egyértelműen nem érintett. Amennyiben nem szállíttatta ki, akkor az banki, vagy bankrend-szeren kívüli széfben található. A Cégünk (illetve csőd esetén a végrehajtó) nem jut hozzá, mivel az eszköz-felhasználási ellenőr megtagadhatja az engedélyt. Így a saját tulajdonrészéhez hozzá tud jutni.

„Kötve vagyok futamidőhöz?”
Nem, illetve részben. Cégünknél 1 és 20 év közötti időtávon belül bármilyen futamidőt választhat céljai elérése érdekében.

„Módosíthatom a havi részleteket?”
Bármikor. A legkisebb fizethető részlet azonban 50 EUR kivéve a BASIC programnál, ahol ez az összeg 30 EUR). Felső határ nincsen. Kérjük, ügyeljen a banki átfutási időre, ami hozzávetőlegesen 2 munkanap.

„Kapok tájékoztatást az aktuális árfolyamokról?”
Igen, az aktuális árfolyamokat minden ügyfelünk megtalálja cégünk honlapján (továbbá gazdasági napilapokban, az interneten és tőzsdéken).

„Mi az a biztonsági raktár?”
Különlegesen biztos raktározási helyek jogosulatlan behatolás (betörés) ellen, illetve a beengedett látogatók megfigyelésére (hűtlen kezelés/lopás). A tárolók nagyobb bankok trezor helyiségeiben találhatóak.

 

"Van előnye, ha a nemesfémemet külföldön raktározzák?”
Ha a magyar állam esetlegesen hozzá akarna férni polgárai nemesfém vagyonához, akkor sem tudnak a külföldön elhelyezett aranyhoz nyúlni.

„Értékesíthetem a birtokomban levő nemesfémet a Cégükön keresztül?”
Igen, egyszerű eladási megbízás elegendő.

„Mekkora a szállítási költség?”
Attól függ, hova kéri a szállítást, továbbá a szállítási díjszabásoktól és a biztosítási prémiumoktól.

„Kell magyarországi lakhellyel rendelkezni ahhoz, hogy megtakarítási programot vagy egyszeri befektetést hozzak létre?”
Nem. Azonban ügyelnie kell az adott országban érvényes adótörvények betartására.

„Kiszállítható a nemesfémem külföldre is?”

Igen, adott esetben magasabb költséget számolunk fel a biztonsági szállító cég árképzése alapján.

 

„Használhatom az arany megtakarítási programot időskori előgondoskodásként?”
Természetesen. Senki nem írja elő, mekkora mennyiségű aranyat, és milyen célra vásárol vagy ad el.

„A nemesfém letét terhelhető kölcsönnel?”
Elvben igen. Ezt azonban egyedi esetként az a bank dönti el, ahol a nemesfém letétjét biztonságba helyezi. A Cégünk a bank döntését nem tudja befolyásolni.

 „Átengedhetem vagy átruházhatom a letétemet, megtakarítási szerződésemet?”
Természetesen. Hiszen a letét az Ön tulajdona. Kívánsága szerint átruházhatja, zálogosíthatja, eladhatja vagy elajándékozhatja.

Mikortól indul a megtakarítási program?”
A megtakarítási program a teljes előleg összeg és az első havi részletfizetés beérkezésekor indul.

„Ha valami katasztrófa következne be, ki vásárolna aranyat, hogyan lehetne rajta lisztet, cukrot venni?”
A legutóbbi válságban is egyedül az arany nem esett 60-80%-ot, és az esését is gyorsan behozta, és erősödésbe kezdett. Ha valami katasztrófa következne be, akkor is kell egy értékmérő, ami több ezer évre visszatekintve mondhatjuk, hogy egyértelműen az arany lesz. Érdemes a központi bankokat figyelni, akik a válságból egyet mindenképpen megtanultak: érdemes az aranytartalékokat növelni!

„Érdemes-e minden pénzemet aranyba fektetni?”
Nem! A mindennapi vásárláshoz továbbra is az adott ország pénzét kell használni. Általános szabályként elmondható, hogy a rendelkezésre álló vagyon és a folyamatos megtakarítások kb.10-30%-át célszerű aranyban tartani, válság idején ez a szám lehet lényegesen magasabb.

„Az arany ékszerek is befektetésnek minősülnek?”
 A befektetési aranyat minősített gyártók állítják elő, akik garantálják az aranytartalmat. A befektetési arany 999.9-es (úgynevezett négykilences) tisztaságú arany. A befektetési célt csak ezek az aranyak szolgálják teljes körűen.

Ki veszi meg az aranyat?”
A befektetési arany forgalmazó cégek nagy többsége visszavásárlási garanciát ad az általa forgalmazott aranyra, de más cég által forgalmazott aranyat is vásárolnak. Ékszerüzletek, zálogházak szintén megvásárolják a befektetési aranyat is. Csak Good Delivery minősítéssel rendelkező gyártó által gyártott aranyat vásároljon, így eladáskor a bevizsgálás költségét is elkerüli. A Good Delivery minősítéssel rendelkező gyártók termékeit bárhol a világon elfogadják, és átválthatók az adott ország pénznemére, általában a mindenkori világpiaci ár mínusz 1-5 % levonással.

KONZULTÁCIÓT KÉREK